28. jun, 2018
Kleiproject op school.
Hoe een bolletje klei een kind enthousiast kan maken!
Een van de kinderen vertelde dat ze vannacht al nagedacht had wat ze wilde maken en dat ging ze nu doen! Word ik erg blij van.
We hebben als afsluiting van biologie- (insecten, dieren rondom huis) en aardrijkskunde lessen ( archeologie en grondsoorten) van klei een werkstuk gemaakt.
De eerste opdracht was om van witte klei een dier uit de tuin of bloem te maken.
De kinderen bedachten dat er ook best vissen in de vijver of zelfs een schildpad gemaakt kon worden.
Prachtig om te zien hoe creatief kinderen dan zijn en hoe ze vanuit een eenvoudig duimpotje iets moois maken.
Ik heb de werkstukken mee naar huis genomen en ze gebakken in een kleioven op 950 graden.
Op school hebben de kinderen het werkstuk geglazuurd. Dit was best lastig want je kwast een vloeistof op de klei die al snel opdroogt en er makkelijk weer afgeveegd kan worden. Dus heel voorzichtig zijn en niet meer aanraken.
Thuis in de oven op 1050 graden.
Op de bovenstaande foto’s nog dof. Geen idee wat het wordt.
Maar wat een mooie kleuren kwamen er tevoorschijn!
In de tuin van school hebben we een mooi plekje gevonden voor de zelfgemaakte bloemen en dieren.
Wat een prachtig resultaat!
Het tweede project sluit mooi aan bij geschiedenis; de steentijd, tijd van de bandkeramiekers en de hunnebedden.
We hebben een kommetje gemaakt van gekleurde klei met chamotte (kleine steentjes die de klei wat steviger maken).
Dit hebben ze gemaakt met een duimpotje en daarop verder gebouwd met rolletjes. Dat was de bedoeling maar enkele kinderen hebben hun eigen variatie daarop gemaakt.
De kommetjes konden ze versieren. Wij hebben dat gedaan met wat gereedschap dat op school aanwezig was. De mensen uit de steentijd deden dat met stenen, botjes of natuurlijk materiaal.
De versieringen lieten zien bij welke familie je hoorde.
We hebben daarvan een filmpje gezien hoe een man een kom maakte en er soep in kookte net naast een vuurtje. Hij schepte de soep op met een van klei gemaakte lepel.
Op onderstaande foto zie je op de voorgrond mooi de opbouw met rolletjes. Op de achtergrond een kom met mooie versieringen.
Het is nu nog heel kwetsbaar en kan makkelijk breken. Altijd de hand onder het werkstuk en zo vervoeren.
In de steentijd maakten de mensen een kuil met vuur om te stoken. U mag het proberen in een open vuur.
In deze tijd van barbecues en vuurkorven of in de open haard of allesbrander kunnen we het zo proberen.
De kom moet helemaal droog zijn. De meeste kommetjes hebben een week gedroogd. Wilt u dit weekend nog stoken dan kan de kom eerst een half uur in de gewone oven op 100 graden om al het vocht eruit te halen.
Dan voorzichtig tussen het hout of kolen. Hier mag het best een hele avond branden. Het vuur haalt misschien een graad of 700. Hierdoor wordt de klei niet waterdicht en ook niet keihard. Wel een mooi proces om te laten zien.
Meestal krijgt de kom zwarte of grijze roetvegen.
Door het schoonpoetsen van de kom gaan deze niet weg.
Voor een glanzend effect kan het werkstuk met bijenwas of olie ingewreven worden.
Ik ben zeer benieuwd naar het stoken en het resultaat.
Foto’s graag naar naar mij toesturen.
.
.
19. feb, 2018
Paasworkshop keramiek en bloemschikken
Dit is een uitnodiging voor een unieke workshop!
Na het plezier dat we aan onze kerstworkshop beleefd hebben een vervolg voor Pasen.
We gaan een ondergrond maken in de 1e bijeenkomst en na het drogen en bakken een bloemschikking hierop. Zo heb je met de paasdagen een prachtig zelfgemaakt stuk in je kamer staan.
Wat gaan we maken?
Je kunt kiezen uit het christelijke symbool van het kruis of een geopend graf.
Of je maakt het algemeen door het symbool van nieuw leven; een eivorm .
Uiteraard staan we open voor eigen ideeën.
9. jan, 2017
(Merk dat de foto's uit de nieuwsbrief wegvallen. Wie graag de nieuwsbrief wil ontvangen via de mail, inclusief foto's mag me een mailtje sturen)
De tweede nieuwsbrief van Bianca Keramiek.
Naast een eigen website en een facebookpagina nu een eigen nieuwsbrief. Het streven is dat deze een keer per 2 maanden uitkomt.
De inhoud zal bestaan uit wat ik de afgelopen tijd heb gedaan. En wat ik de komende tijd wil gaan doen met de klei.
Verder technieken of werkstukken die je kunt gaan maken. Zo kun je voor jezelf ideeën opdoen. Verder hoop ik dat jullie zelf mij tekst of foto’s willen toesturen van eigen werk of van projecten die je gedaan hebt.
Of gewoon een link naar een mooie website of een leerzaam you tube filmpje.
Met dit als motto: Maak een feestje met keramiek!
Nog de allerbeste wensen en een heel creatief nieuw jaar toegewenst!
Allereerst een opmerking n.a.v. een vraag of ik ook cadeaubonnen heb. Jazeker! Je kunt een cadeaubon bij mij komen halen of ik stuur het per computer. Dit kan een bedrag naar keuze zijn voor een cadeau of workshop/cursus. Zeker leuk om cadeau te geven!
En voor degene die nog een bon heeft liggen: wees welkom in dit nieuwe jaar!
Gekleid
Kerstmarkt Proosdijkinderboerderij Ede Veldhuizen.
Deze sfeervolle kerstmarkt was bij de kinderboerderij. Ik stond op een prachtig plekje op een pleintje met de vuurkorf. Ik keek uit op de kerststal. Onder de overkapping werd muziek gemaakt door een kinderkoor en een orkest van de Harmonie. Er was veel belangstelling. Mensen uit de wijk maar ook van verder uit Ede. Ik had 2 stellages gemaakt van berkentakken waaraan de kerststerren hingen en de vetbolhangers. De zaken gingen goed. En vooral genoten van de gesprekken en de gezelligheid. Een aanrader voor volgend jaar dus.
Workshop winnende leerling De Triangel
Op de basisschool De Triangel had ik in november een workshop gegeven aan groep 1,2 . En in de hal stond een tafel met mijn werkstukken. Een van de leerlingen uit groep 6 heeft na trekking een workshop voor 2 personen gewonnen! In de kerstvakantie zijn deze twee meisjes een hele middag met klei bezig geweest. Zelf hadden ze wel ideeën. Ook hebben ze een schaal gemaakt in een mal. De tijd vloog, maar er komt binnenkort een vervolg als ze hun werkstukken gaan glazuren.
En voor mijzelf wil ik eerst meer van deze vetbolhangers maken want ik heb de meeste verkocht op de kerstmarkt. Ze staan ook vast mooi in onze tuin. En we houden van veel vogels in de tuin!
Techniek
Mallen gebruiken o.a. de ballon.
Voor de vetbolhangers maak ik een plaat klei, snij een cirkel uit bv. rondom een bierviltje. Je kunt het versieren met bv. ingedrukte stempels of naar eigen fantasie met een stokje. Daarna leg je de cirkel op een opgeblazen ballon en vorm je het naar de ballon. Hierdoor wordt het bakje mooi rond en kun je het laten drogen. De ballon leg ik wel in een bakje zodat het rechtop blijft staan. De volgende dag kun je het werkstukje eraf halen en de ‘mal’ opnieuw gebruiken.
Eigenlijk kun je heel veel voorwerpen gebruiken als mal.
Mijn eerste mal was een wok. Nu gebruik ik piepschuimen bollen. En heb ronde en vierkante schalen gemaakt van klei en die gebakken. Als je deze schalen gebruikt kun je de klei er goed opduwen zonder dat de klei eraan blijft plakken. Na een dag is de klei zover opgedroogd en gekrompen dat hij vanzelf van de mal schuift.
Deze schalen zijn op een mal gemaakt. De meest rechtse is gemaakt met sliertjes die op de omgekeerde mal gedrukt zijn. Zo krijg je de binnenkant van de schaal in een mooi patroon.
Links
Wil je de nieuwsbrief niet ontvangen mail mij, dan verwijder ik je uit mijn bestand.
De eerste nieuwsbrief van Bianca Keramiek.
Naast een eigen website en een facebookpagina nu een eigen nieuwsbrief. Het streven is dat deze een keer per 2 maand uitkomt.
De inhoud zal bestaan uit wat ik de afgelopen tijd heb gedaan. En wat ik de komende tijd wil gaan doen met de klei.
Verder technieken of werkstukken die je kunt gaan maken. Zo kun je voor jezelf ideeën opdoen. Verder hoop ik dat jullie zelf mij tekst of foto’s willen toesturen van eigen werk of van projecten die je gedaan hebt.
Of gewoon een link naar een mooie website of een leerzaam you tube filmpje.
Met dit als motto: Maak een feestje met keramiek!
Gekleid
Begin november stond ik op een markt bij Dac Rietkampen. Er stond binnen een tafel
klaar in een kamer waar al 2 andere creatievellingen hun spullen hadden uitgestald. Mensen met connecties binnen ’s Heerenloo waar dit onder valt. Het publiek bestond uit bewoners en mensen die iets hebben met deze mensen. Gezellige sfeer waar
vooral vogelvoer en tekstborden werden verkocht.
Mijn dochter deed mee aan een workshop waarbij ze een plaatje op een stuk hout ging afdrukken. Zo weer een techniek erbij geleerd!
Alleen nog een primer kopen en het zelf eens uitproberen. En op zoek naar een laserprinter want dat schijnt wel een voorwaarde te zijn voor een goede afdruk.
Zou het op klei ook lukken? Heeft iemand dit al eens gedaan?
Wel gelezen over plaatjes die je op geglazuurde werkstukken kunt plakken en erin kunt branden. Wie heeft hier ervaring mee?
Deel het met mij en wie weet komt het in de volgende nieuwsbrief.
Toekomst klei
Op de school waar onze kinderen naar toe gaan hebben ze een kunstproject. Zelf daar ook al een les gegeven over Kunst in Ede en over Kandinsky een Russische schilder. Wat zijn kinderen heerlijk enthousiast als ze zelf aan de slag mogen met de Kandinsky boom. Natuurlijk bedenken we zelf een variatie op de cirkels en komen er allerlei vormen in de boom te hangen.
In groep 1,2 mag ik met de kinderen iets maken over waar de klas mee bezig is. We gaan vogels maken. En hangen die in een boom of zetten ze op een tak. Laat nu net vogels mijn lievelingsdieren zijn.
(Behalve dan onze parkiet die zoveel zaadjes en veren in de rondte strooit dat je elke dag wel kunt stofzuigen. L)
Prachtige kleuren en vormen. Deze vogeltjes moeten eenvoudig zijn, zonder uitsteeksels en uit een stuk. Graag wil ik ze heel uit de oven halen.
Glazuren hoort er bij. Moet nog gaan bekijken welke kleuren. Ik heb zoveel kleuren in mijn atelier maar ga denk ik voor 3 of 4 heldere lichte kleuren. Moet een vrolijke boom worden.
Ook gaan we een vogelvoerbakje maken of een vetbolhanger. (gewoon het bakje op de kop)
Deze ga ik bakken. Daarna mogen de kinderen ze glazuren.
Zal ik er nog een knikker in doen voor een leuk verrassingseffect?
Foto’s komen vast voorbij. Zie het al helemaal voor me.
Nu nog een boom regelen. Waar haal ik die zo gauw vandaan? Inmiddels boomstammetjes bij mijn ouders meegenomen. Mooie witte van een berk.
Techniek
Ik noemde het net al. In een klein kommetje een knikker leggen.Dit heb ik vaker gedaan met hele leuke resultaten.
Het smelt punt van glas is wisselend, afhankelijk van de samenstelling. Las op internet dat de oude glazen knikkers het beste doen. De glazuurbrand is op 1050 graden. Het glas smelt en vloeit uit over het schaaltje tot een harde glaslaag. Hier komen wel barstjes in maar het glas zit vast in het schaaltje. Leuk om eens uit te proberen.
Op mijn school is het knikkertijd. Zag dat ze veel meer soorten hebben dan ik vroeger. Wij hadden kleiknikkers en glazen en ‘kippekeutels’ een ondoorzichtige witte knikker met een kleurtje erdoor. Ik gebruik de glazen knikkers voor de schaaltjes. Kan eens kijken wat het effect is van de andere soort knikkers. Altijd weer een verrassing wat er uit de oven komt. Onderstaande foto vond ik op internet van iemand die holletjes maakte in de klei en daar knikkers in stopte. Smelt mooi uit.
Links
Van het vogeltje dat ik ga maken met de kinderen heb ik ook een you tube filmpje gezien. Typ in : vogeltje van klei of deze link.
https://www.youtube.com/watch?v=Tf_JH-bRxHs
Meest recente reacties
17.07 | 07:54
Hoi,
Ik zou voor een ggz bewonersgroep een workshop willen regelen op een locatie in ede.
Bijv. Op een dinsdag of donderdagmiddag, andere middagen zou ook kunnen.
De workshop met kant een schaal make
12.02 | 10:31
Dat kan Nafsika. Mail me maar dan kunnen we wat afspreken.
10.02 | 15:15
Hoi, Wij zouden graag wat dingetjes willen afbakken in een klei oven, zou dat toevallig ook bij jullie kunnen?
Met vriendelijke groet,
Nafsika
26.02 | 18:47
Graag reageren via email. Kan ik meer informatie geven.